top of page
Klankschaal behandelaar Eric met twee klankschalen in zijn handen

Wat zijn klankschalen?

 

Tibetaanse klankschalen, ook wel bekend als Himalaya-klankschalen, zijn een soort muziekinstrument dat is ontstaan in de Himalaya-regio's, met name in Tibet, Nepal en India. Klankschalen zijn vaak gemaakt van een combinatie van metalen, waaronder koper, tin, zink, ijzer, zilver en goud. Ze zijn gemaakt met behulp van traditionele technieken die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

 

Tibetaanse klankschalen hebben een kenmerkende vorm, die lijkt op omgekeerde bellen of schalen. Ze produceren geluid op een unieke manier. Door de klankschaal aan te slaan of door met een aanwrijfstok over de rand te wrijven wordt een resonerend en rustgevend geluid geproduceerd dat wordt gekenmerkt door zijn rijkdom aan onder/- en boventonen. Het geproduceerde geluid wordt omschreven als etherisch, kalmerend en therapeutisch.

 

Klankschalen worden niet alleen gebruikt vanwege hun muzikale kwaliteiten, maar ook vanwege hun helende en meditatieve eigenschappen. Ze worden traditioneel gebruikt in Tibetaans-boeddhistische praktijken, meditatiesessies en andere spirituele ceremonies. De resonerende tonen die door klankschalen worden geproduceerd, hebben een kalmerend en balancerend effect op lichaam en geest, waardoor ontspanning en welzijn worden bevorderd.

 

Tibetaanse klankschalen zijn er in verschillende maten, vormen en tonen, die elk een uniek geluid produceren. Ze worden vaak afzonderlijk of in sets verkocht, en ze kunnen vergezeld gaan van verschillende soorten kloppers om verschillende geluiden te creëren. Zoals met elk cultureel artefact, is het belangrijk om het gebruik van Tibetaanse klankschalen te benaderen met respect voor hun oorsprong en culturele betekenis.

Klankschaal therapeut Eric broere die zijn klankschalen bespeelt tijdens een klanksessie in de natuur van Hilversum.

De werking van klankschalen:

 

Uit verschillende onderzoeken is inmiddels gebleken dat een behandeling met klankschalen en klankschaal meditatie, een gunstige werking heeft op het menselijk welbevinden in het algemeen. Zo is gebleken dat:

 

  • de trillingen en tonen de hersengolven synchroniseren en een gevoel van kalmte bevorderen, waardoor stress, angst en depressie worden verlicht.; 

  • de kalmerende en meditatieve effecten van klankschalen kunnen helpen om het creatieve potentieel aan te boren en de intuïtie te versterken.

  • de energiestroom van het lichaam in balans wordt gebracht;

  • het gevoel van kalme en ontspanning door klankschalen bevorderend werkt voor de nachtrust;

  • de concentratie verbeterd;

  • een klankschaalbehandeling een gunstig effect heeft op de bloeddruk;

  • het immuunsysteem wordt versterkt;

  • de ademhaling tot rust wordt gebracht;

  • men zich behaaglijker voelt;

Hartaandoeningen, diabetes, verslaving en psychische problemen zijn allemaal in verband gebracht met stress en spanning. Meditatie, inclusief systemen zoals op mindfulness gebaseerde meditaties, is veelbelovend gebleken bij het opwekken van de ontspanningsreactie en het helpen verlichten van angst en het verbeteren van welzijn. De ontspanningsreactie is de fysiologische reactie van het lichaam op ontspanning, waardoor een verlaagde bloeddruk ontstaat waarmee de vecht-of-vluchtreactie en activering van het sympathische zenuwstelsel wordt tegengegaan. Hoe veelbelovend mindfulness en andere meditatiesystemen ook zijn, een veelgehoorde klacht is de tijd, het geduld en de discipline die nodig zijn om te leren mediteren. Voor mensen die het lastig vinden om te mediteren, kunnen de rustgevende geluiden van klankschalen de focus en opmerkzaamheid verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt om in een meditatieve staat te komen. De vibraties van klankschalen kunnen de meditatie-ervaring verdiepen waardoor je gemakkelijker contact kunt maken met je innerlijke zelf.

bottom of page