Recent ben ik begonnen met het volgen van een opleiding tot Mindfulness Trainer. Al langer voelde ik de roep om iets passends toe te voegen aan het werken met klankschalen. In 2012 volgde ik de 8-weekse cursus Mindfulness, toen ik vanwege mijn werk last had van spanningsklachten. Deze cursus heeft mij destijds goed geholpen en bleek tot op de dag van vandaag een goede manier om om te gaan met stress in het dagelijks leven. Er zitten veel overeenkomsten tussen de werking van klankontspanning en mindfulness en ze vullen elkaar op een goede manier aan. Leren opmerkzaam te zijn en je aandacht te richten, heeft een uitstekende werking op het leren afstand te nemen van de denkgeest.
Â
Afstand tot de denkgeest
We zijn geneigd ons te identificeren met onze gedachten. De geest is constant in beweging en vaak zijn de dingen die er in ons hoofd opkomen totaal niet relevant. Ons brein is de hele dag bezig om allerlei gedachten te produceren, maar zijn deze gedachten eigenlijk wel van ons en creëren we onze gedachten? Dit is een interessante vraag waar wetenschappelijk veel informatie over te vinden is. Daar wil ik in deze blog niet te diep op ingaan. Het is echter mogelijk om afstand te creëren naar de denkgeest of liever gezegd de denkgeest te observeren en ons niet te identificeren met wat we allemaal denken. Dit kunnen we doen door onze aandacht te richten op een vast punt. Zowel klankmeditatie als meditatie waarbij de adem kan worden ingezet als ankerpunt, lenen zich hier uitstekend voor.
Â
Waarnemen en terugkeren
Veel mensen denken dat je door te mediteren of het ondergaan van een klankbehandeling, je hoofd vrij kan maken van gedachten. Dit is echter onmogelijk om dat onze geest nou eenmaal de eigenschap heeft om altijd te denken. Het krachtige van (klank)meditatie is dat je door de aandacht te richten, op een zeker moment opmerkt dat je afdwaalt door gedachten. Op dat moment kan je er bewust voor kiezen om op een vriendelijke wijze je aandacht weer terug te brengen naar hetzelfde punt. Al dwaal je hierna nog honderd keer af, dat is geen enkel probleem. Je brengt zodra je dit opmerkt gewoon iedere keer je aandacht weer terug. Op deze wijze zal je merken dat er afstand komt tussen jou en je gedachten. Er ontstaat ruimte waardoor je minder geneigd bent om je mee te laten sleuren door die constante stroom van gedachten die uiteindelijk invloed hebben op onze emoties en gedragingen.
Â
Omgaan met obstakels onderweg
Door de ruimte die ontstaat naar de denkgeest zijn we meer instaat om onze gedachten te observeren en er niks mee te hoeven. Het betekent niet dat al onze gedachte irrelevant zijn want er zijn gedurende dag natuurlijk genoeg momenten waarbij ons denken helpt om te handelen, te creëren, de juiste keuze te maken, te plannen etc. Maar wanneer er door beoefening ruimte ontstaat tussen ons en irrelevante gedachten blijkt het dat onze ervaringen vaak van tijdelijke aard zijn. Ze gaan meestal weer voorbij en het verandert weer. De vervelende opmerking van een collega, het vaststaan in de file, het slechte weer enzovoorts. Zelfs pijnklachten, gevoelens van somberheid en stress zijn vaak maar tijdelijk. De ruimte tussen ons en onze gedachten helpt dan om al deze tijdelijke verschijningen te laten zijn voor wat ze zijn en ons niet te veel mee te laten gaan in automatische reacties waarbij we achteraf vaak denken, was dit wel nodig?
Â
Algehele verbetering van het gevoel van welbevinden
We zijn allemaal reuze druk en kunnen genoeg redenen bedenken waarom we geen tijd hebben om een moment te pakken waarbij we even helemaal niks hoeven. Even slechts alleen maar ‘zijn’. De kracht van het alleen maar ‘zijn’ heeft een positieve invloed op ons gevoel van welbevinden. Het geeft kalmte, ontspanning en we voelen ons meer in harmonie met de wereld om ons heen. Geef jezelf daarom de tijd om dit moment te pakken. Je zal zijn hoe prettig dit uitwerkt. Wil je graag ervaren hoe een klankbehandeling of begeleide meditatie voor je werkt. Maak gerust een afspraak door het contactformulier in te vullen. Ik help je graag verder.
Comments